15 de març 2010

62 - La devoció anual a la mare de Déu de la Candela

Tots els dissabtes de l’any, a la tarda, l’església arxiprestal de Sant Joan acull el cant de la Salve, dedicat a la Mare de Déu de la Candela i que es realitza al final de la celebració de l’eucaristia.
Cada any, en la festa patronal del 2 de febrer, centenars de feligresos i de ciutadans visiten la capella i el cambril, situats a l’interior de l’esmentada església. Aquesta festa és preparada per una novena de gran concurrència, que ja se sap que existia amb instauració al vot decennal.
El dia de festa, al matí, se celebra l’ofici, que és precedit per la representació completa de la Moixiganga a l’interior del temple, concretament a l’altar major. Es tracta d’una de les poques escenificacions de teatre popular i religiós que actualment es manté en l’escenari sagrat de les esglésies.
A continuació, té lloc la benedicció de les candeles, que han estat obsequiades als assistents en el moment de la seva arribada a l’església, i després la processó pels carrers del barri antic. Hi assisteix la Corporació Municipal i una gran multitud de fidels que entonen els cants que marca la tradició: el Virolai (“Flor de Febrer, que el nostre cor anhela, de la ciutat Estel, il•luminats per la vostra candela, guieu-nos cap al Cel”) i els Goigs (“Puig que a Valls feu venturosa i amb Vós cap mal no recela. Maria de la Candela, mireu-nos sempre amorosa.”)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada