15 de març 2010

61 - Les festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, a l'Alt Camp, dins el Camp de Tarragona, tenen el seu orígen en la devoció que la ciutat té cap a la Mare de Déu de la Candela. Consten documentalment les súpliques dirigides a la Mare de Déu per part de les vallenques i dels vallencs quan la pesta delmava la ciutat l'any 1348. La diada dedicada a la Mare de Déu de la Candela se celebra cada 2 de febrer.
La imatge de la Mare de Déu de la Candela que presideix la capella que duu el seu nom a l'església arxiprestal de Sant Joan data del segle XIV. La peça fou salvada, malgrat que amb importants danys, dels estralls de la Guerra Civil.
Aquesta devoció d'arrel cristiana s'incrementà amb la fundació de les Festes Decennals, deguda al llegat del beneficiari de la comunitat de preveres de la parròquia de Sant Joan, Josep Perellada Salabert, que es va fer efectiu a la seva mort l'any 1788. El seu marmessor Pau Baldrich va ser qui va materialitzar la seva darrera voluntat.
Així, el dia 28 de gener de 1791, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat de preveres presidida pel Dr Jaume Cessat, el Dr Pau Baldrich i els regidors de l’Ajuntament de Valls. Se signà el document que estipulava que cada deu anys es faria una solemne processó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d’assistir tots els sacerdots de la localitat i l’Ajuntament procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques. Des d'aleshores, de deu en deu, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari. En aquest sentit, les Festes Decennals són una festa votada.
L'any 1911 es produí la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu, oficiant-la l'arquebisbe de Tarragona, que actuava en representació del Papa de Roma Pius X, i essent assistit pels bisbes de Lleida, Urgell i Girona.
Foren declarades Festa tradicional d’interès nacional el 5 de juny de 1991, per part del Govern de la Generalitat de Catalunya.
El gener de 2010 s'inaugura la remodelació de la capella de la Mare Déu de la Candela a l'església de Sant Joan. Les tasques de millora han consistit en la restauració dels quadres, la neteja de les corones, la llàntia i la imatge de la verge de la Candela i la rehabilitació de la capella en general.
Des del 24 de gener de 2010 fins al 6 de febrer de 2011 Valls celebra l' any jubilar, concedit pel Papa Benet XVI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada