Coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Candela, i per tercera vegada, el públic va poder gaudir de la Representació del Ball de la Moixiganga a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan de Valls. Després de la bona acollida en les edicions anteriors, i el bon gust de boca que deix aquesta representació, ja es pensa en la consolidació d’aquesta iniciativa en futures edicions en el marc de la festa de la Mare de Déu de la Candela.
La Moixiganga és un element més del Seguici Popular de Valls que representa de manera plàstica i al·legòrica escenes de la passió, mort i resurrecció de Crist, descrites en els Evangelis. A través d’uns quadres, anomenats, també, misteris o passos, i que ens narren els fets dels últims dies de vida de Crist. La Moixiganga representa un ball de confessió religiosa cristiana catòlica, però també forma part del nostre imaginari històric, cultural i simbòlic. De la nostra Moixiganga sempre s’ha dit que els quadres plàstics que es realitzen, tanmateix anomenats misteris, eren, i alhora són reproduccions dels passos de Setmana Santa i retaules de les esglésies vallenques.
Els moixiganguers pugen els uns sobre els altres i, utilitzen només el propi cos, constituint complexes i variades figures, que coreogràficament produeixen al públic en general un gran efecte i vistositat.
La Moixiganga, com la majoria de balls populars de Valls, ha tingut les Festes Decennals com a raó principal de la seva existència. Es té constància gràfica d’onze quadres o misteris gràcies al fotògraf Pere Català i Pic, que durant les Festes Decennals de l’any 21, va deixar-nos un bon treball fotogràfic del qual és van poder recuperar exactament els quadres o misteris actuals: “L’Oració a l’Hort”, “Quan l’assoten”, “Quan el coronen”, “La Creu”, “Quan el baixen de la Creu”, “La Dolorosa”, “L’Enterrament”, “El Sepulcre”, “El Gòlgota”, “La Palma del Martiri”, i “La Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera”.
Publicat a: El Vallenc 05/02/2010
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada