05 de febrer 2010

48 - Novena

Publicació de la Novena a la Mare de Déu de la Candela.
Edició 2001

La novena és una de les devocions més lligades a la Mare de Déu de la Candela. Si bé antigament se'n feien a diversos sants o advocacions, només n'ha restat fins a l'actualitat la de la Candela que, any  rere any, encara congrega un bon nombre de fidels. Al llarg dels anys l'han predicat molts diversos sacerdots i bisbes. De tots ells només en citarem un: Sant Antonio M. Claret, que ho va fer a petició del rector de Valls l'any 1846, dins de la missió general que farà al bisbat de Tarragona.
Se'ns han conservat poques edicions de novenes. La més antiga és de l'any 1786 i no consta qui la va realitzar, només  es diu que va ser formada per un devor de la Verge i va ser editada a Barcelona. En coneixem una reimpressió de l'any 1850, editada a Tarragona, amb el mateix text que l'anterior. L'any 1911 Mn. Josep Grau Serra en va fer un text nou i l'any 1964, Mn. Francesc Martinell. Finalment, l'any 1991 es va fer l'ultima versió de la novena per part de Mn. Francesc Esteso, que es un versió modernitzada de la de Mn. Martinell.

Font:Quaderns de Vilaniu, ponència "Aproximació històrica a l'origen i a la pervivència de la devoció a la Mare de Déu de la Candela" autor: Jordi Paris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada