19 de gener 2010

Exposició artistica

La Mare de Déu de la Candela ha estat modelada, eculpida, dibuixada o pintada en centenars d'ocasions i li han dedicat part del seu temps artistes com ra Josep Busquets, Jordi Mercadé, Joan Borull, Francesc Ballesté o Jaume Mercadé, que va confeccionar quatre corones en plata i corall. Aquestes peces i noranta-sis més s'exhibeixen en la mostra Flor de febrer. Iconografia de la Mare de Déu de la Candela, que s'ha instal·lat la capella dels Dolors de l'església de Sant Joan de Valls.

Una novena del 1786 conté la imatge més antiga coneguda de la Mare de Déu de la Candela. Pertany a una col·lecció particular i els espectadors poden veure'n tots els detalls en una de les vitrines de l'exposició que conté un centenar de peces, totes versions de la Mare de Déu de la Candela, en pintura, escultura, esmalt, roba, fusta o paper, realitzades per diferents artistes, i que avui formen part de sèries privades.

Tot i que no destaca pel seu alt nivell artístic, la mostra presenta una peculiaritat que la fa única, i és que testimonia de quina manera diferents artistes han versionat la imatge de la Mare de Déu de la Candela, a qui la ciutat de Valls dedica unes festes decennals en tots els anys acabats en 1, fruit de la promesa que va fer la població al segle XVIII durant una epidèmia de pesta. Ara, i com a pròleg de l'Any Jubilar en què entrarà la capital de l'Alt Camp el 24 de gener, la comissió d'actes religiosos de les festes del 2011 produeix aquest muntatge presidit per la talla original de la Mare de Déu de la Candela, actualment fora del cambril, que es troba en procés de reforma. Una de les peces més singulars és el mantell confeccionat en fil d'or, que actualment ja no vesteix la imatge, o unes rajoles de finals del segle XVIII i que es van salvar de la destrucció de la Guerra Civil. A la mostra tampoc no hi falten els treballs en orfebreria de Jaume Mercadé: quatre corones –dues de la marededéu i dues del seu infant– confeccionades en argent i corall, a més de la llàntia votiva que mostra un extraordinari treball d'artesania. Els organitzadors han treballat intensament en els últims quatre mesos per poder reunir temporalment tot aquest material tan dispers.

La destrucció de la guerra

La talla de la Mare de Déu de la Candela, de Valls, es va salvar d'un pèl de la desfeta de la Guerra Civil espanyola, però el seu rostre va quedar desfigurat i va caler un procés de restauració per recuperar el seu estat original. De com era, com va quedar després de l'atac i del resultat de l'operació de restauració en dóna tots els detalls l'exposició Flor de febrer. Iconografia de la Mare de Déu de la Candela, a partir de tres imatges de col·leccions particulars. La mostra continuarà oberta fins al 2 de febrer i es podrà visitar els dissabtes de les onze del matí a les dues del migdia i de cinc a vuit de la tarda; els diumenges, de les onze del matí a les dues del migdia, i també a partir del 7 de gener, de dilluns a divendres, de dos quarts d'onze a dos quarts d'una del migdia i de cinc a dos quarts de vuit de la tarda.

Font: El Punt/ Anna Estallo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada