03 de gener 2011

El campanar de Sant Joan

El campanar de Valls

El campanar de l'església de Sant Joan és tot un símbol de la ciutat. La seva espectacular alçada, 74 metres, el converteix en el campanar més alt de totes les esglésies parroquals de Catalunya i en un privilegiat mirador del Camp de Tarragona.
Les obres de construcció d'aquest ingeni de pedra i ferro va començar al mes de març de 1896. L'autor del projecte va ser obra de l'arquitecte Francesc Villar i Carmona, i s'encarrega de la realització el mestre d'obres Joan Oller i Sans. Va sufragar la construcció un llegat de Martina Marti i Bonifàs, d'un import de 123.949 pessetes, que valliurar al seu moment el marmessor testamentari, Albert Dasca i Olivé. Aquest campanar fou beneït solemnement per l'Arquebisbe D. Tomàs Costa i Fornaguera, el dia 20 d'octubre de 1897, durant les festes i fires de Santa Úrsula.

Segons inventari realitzat l'any 1935 per mossèn Miquel Grau realitzat, aquests sacerdot havia recopilat en un document de 33 folis, escrits en castellà, tot un registre del patrimoni parroquial.

L'inventari ens diu que el campanar disposava de vuit campanes, nomenades:

  • De Sant Joan (la Joana) amb un pes de 1.500 quilos.
  • De Santa Úrsula (la Úrsula), amb un pes de 1.496 quilos.
  • De la Candelera, amb un pes de 800 quilos.
  • Del Rosari, amb un pes de 500 quilos.
  • De Sant Pere, amb un pes de 380 quilos.
  • De Santa Magdalena, amb un pes de 350 quilos.
 A més hi havia la campana dels viàtics i les dues del rellotge, la de les hores i la dels quarts, situades a la part superior de la cúpula de ferro.

Font: Nadala 1984 de Joan Ventura i Solé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada