03 de gener 2011

Campana per a la història

El nou instrument de metall que s'instal·larà al campanar de Sant Joan serà batejat amb el nom de ‘Candela'
És l'obsequi que els vallencs fora vila fan a la ciutat amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela
 
La Candela, nom amb què serà batejada la nova campana de l'església de Sant Joan de Valls, acaba d'obrir un nou capítol en la història de la ciutat. Divendres, últim dia de l'any, va arribar en mig d'una gran expectació, flanquejada pels operaris de l'empresa Carvajal d'Alcoletge i custodiada per una patrulla de la policia local que va obrir el pas al vehicle que la transportava. En aquesta companyia de les terres de Lleida, especialitzada en aquest tipus d'instruments de metall per a esglésies, és on s'han ultimat els detalls de la campana, que subjectada amb un jou de fusta, ha quedat dipositada temporalment a la nau central del temple gòtic.

La campana, que pesa 400 quilos, ha estat modelada amb un aliatge de coure (78 %) i estany d'alt grau (22 %) a Santander pel mestre campaner Albert Portillo. El so que emetrà al toc del batall serà el de la nota la, la mateixa que s'usa per afinar molts instruments, i la mateixa que els espectadors senten quan els músics d'una orquestra equiparen instruments o quan un director dóna la nota a les veus del seu cor. La campana emetrà aquest so, però amb una gran amplitud d'harmònics, “ja que es tracta d'una campana d'església”, van explicar els tècnics de l'empresa Carvajal. Aquest so es complementarà amb el de les quatre campanes que repiquen en les diferents cerimònies o jornades festives i les altres dues que tenen una funció horària.

La campana ha costat uns 15.000 euros i és el regal que els vallencs fora vila amb una reconeguda trajectòria professional fan a la ciutat de Valls amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que se celebraran entre el 28 de gener i el 6 de febrer. Aquesta és una vella tradició que es recupera després d'un parèntesi de tres dècades. Anteriorment els vallencs que residien fora de la ciutat havien obsequiat el municipi amb peces com ara la font de la plaça del Pati i la llàntia votiva.

L'arribada de la campana a Valls s'oficialitzarà amb un acte solemne que es farà el diumenge 16 de gener, a tres quarts d'una del migdia, amb l'ofrena i benedicció de la campana. Aquest acte s'arrodonirà amb un concert de campanes que oferirà un especialista en tocs campaners. El dilluns 17 de gener, una grua especial s'ocuparà de pujar la campana fins al lloc que ocuparà definitivament.

La incorporació d'aquesta nova campana a l'església de Sant Joan ha estat tot un esdeveniment per a la capital de l'Alt Camp. Divendres eren molts, infants i adults, que volien retratar-se al costat de la Candela. Un fet històric, del qual el mateix rector de la parròquia de Sant Joan, mossèn Josep Bofarull, no es va voler perdre detall. “Té un so magnífic i bons harmònics. Ara només caldria poder substituir els jous de ferro que subjecten les campanes per uns altres de fusta per poder millorar la sonoritat”, va suggerir l'eclesiàstic.

Font: El Punt/ Anna Estallo 02/01/2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada