18 de març 2010

75 - La saga de fotògrafs Català estarà a la galeria de Vallencs Il.lustres

La saga de fotògrafs Català estarà a la galeria de Vallencs Il·lustres
Des del 1891 l’Ajuntament de Valls atorga cada Decennals el títol de vallenc il·lustre per aquell ciutadà que hagi excel·lit en la seva trajectòria i projecció. En les properes festes Valls s’homenatjarà a la saga de fotògrafs Català

Van fer història. Van revolucionar el concepte de la fotografia des d’una perspectiva diferent a l’època que els va tocar viure. El seu objectiu tenia uns valors distints, per això van obrir nous camins en el marc d’un dels corrents artístics més populars del segle XX.
Primer fou Pere Català Pic (1889-1971). Va néixer a Valls on va obrir el primer estudi fotogràfic, malgrat que la ciutat se li va quedar petita i va decidir instal·lar-se a Barcelona, on acabaria triomfant com a fotògraf publicitari i industrial. Però Català va ser molt més, se’l coneix per haver introduït noves tècniques en el camp fotogràfic en plena revolució de les avantguardes.
De fet, ell també va contagiar la seva passió per la fotografia als seus dos fills: Francesc Català-Roca (1922-1998) i Pere Català Roca (1923-2009). L’hereu va començar a treballar a l’estudi del seu pare quan tenia tretze anys. Encara que a mitjans de la dècada dels quaranta va obrir el seu propi estudi. El paisatge natural i urbà; l’art i l’etnografia serien els temes amb els quals Català-Roca va destacar. Sobretot del ric llegat que va deixar en sobresurten les imatges que ell va captar als artistes de l’època com Dalí, Tàpies, Chillida... encara que especialment les realitzades a Miró, amb qui mantenia una estreta amistat.
El seu germà Pere Català Roca va excel·lir per la seva manera d’entendre i fotografiar els castells. De fet, les construccions humanes eren la seva passió i per això també va destacar amb la publicació a través de Rafel Dalmau editor -creada per el seu sogre Rafel Dalmau- per la publicació d’una col·lecció que fa un repàs a la densa història castellera al país. Però Pere Català Roca va ser també un gran catalanista, impulsor de la recuperació de les relacions entre aquest país i la ciutat sarda d’Alguer -on encara es parla el català- i també fou un gran lluitador per garantir la construcció del Museu Casteller de Catalunya a Valls, una ciutat en la què hi mantenia estrets vincles humans i a la qual li agradava molt tornar, sobretot per santa Úrsula.
La concessió del títol de Vallencs Il·lustres per als tres membres d’aquesta família suposarà també que per les Decennals es penjaran els tres retrats dels protagonistes en la galeria de Vallencs Il·lustres -emplaçada a la planta noble de l’Ajuntament de Valls- i què es va quedant petita.

Notica publicada a: Diaria de Tarragona, Gemma Casalé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada