18 de març 2010

74 - La nissaga Català-Roca a la galeria de ciutadants il.lustres

Pere Català i Pic (Valls, 1889-Barcelona, 1971), pare de la fotografia moderna a l'Estat espanyol i pioner de la fotografia publicitària; juntament amb els seus dos fills Francesc Català-Roca (Valls, 1922-Barcelona, 1998) i Pere Català i Roca (Valls, 1923-Barcelona, 2009), passaran a formar part de la galeria de ciutadans il·lustres de Valls. El consistori municipal ha pres la decisió per unanimitat i la incorporació es farà efectiva durant les festes decennals de la Candela del 2011.
El pintor Enric Adserà (Cabra del Camp, 1939), establert a Holanda des del 1962 i considerat un dels gravadors més importants a Europa, immortalitzarà amb el seu pinzell «una nissaga de fotògrafs que comença al segle XIX i acaba al segle XXI», com apuntava Francesc Xavier Salat, president de l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV), entitat que va proposar elevar a la categoria de ciutadans il·lustres els tres artistes. Francesc Xavier Salat va afegir: «Guiats de Pere Català i Pic, però seguint fil amunt, tots tres van ser amants de Valls i divulgadors de la ciutat.»
La galeria es troba a l'ala noble de l'edifici consistorial –a la sala de sessions plenàries i al recinte annex– i des del 1891, en què es va fer la seva apertura s'amplia cada deu anys coincidint amb les festes decennals de la Mare de Deu de la Candela. «Fins ara vint ciutadans han tingut aquest honor i sempre han estat persones individuals llevat del 1991, en què es va dignificar els Xiquets de Valls», explicava Roger Roig, representant de la comissió de Cultura de les festes decennals de la Candela. A la galeria, s'hi han integrat des d'eclesiàstics com ara Anton Palau i Carles Cardó, passant per polítics, pintors i escriptors com Narcís Oller i algun cop, com ara l'any 2001, la galeria es va ampliar amb tres personatges diferents, «aquesta, però, és la primera vegada que s'opta per una nissaga», va dir Roger Roig.
El traç de l'artista Enric Adserà pintarà els tres personatges en un mateix quadre. «Els tres per separat s'ho mereixen, però ho hem volgut simbolitzar en un sol quadre», argumentava ahir l'alcalde de Valls, Albert Batet.

Noticia publicada a: El Punt 18/03/2010 A. Estallo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada