07 de juny 2012

Imatge de la Mare de Déu de la Candela

IMATGE DE LA MARE DE DÉU DE LA CANDELA

Imatge actual
La imatge de la Mare de Déu de la Candela  fou obrada, cap a l'any 1400 per un escultor del qual no sabem el nom. És una imatge gòtica de transició, d'alabastre policromat, de cos senser i de peu dret, de 85 cm.  d'alçada i 68 quilos de pes. La Mare de Déu porta un mantell que li cau des del cap, li emmarca el rostre i li cobreix tot el cos. La corona el cenyeix. En els braç dret porta un ciri, i en el braç esquerre sosté el nen Jesús, assegut. El nen porta a les mans un ocell, que li pica la mà dreta.

Fins l'any 1936, se li podia veure al coll el senyal d'haver estat trencada i després afegida sense gaira cura.

L'any 1936, fou carregada al camió que havia de portar-la al Camp d'Esports per esser destruïda, i va caure a terra. La caiguda li produi desperfectes. Posteriorment fou tirada al foc. Uns joves recolliren els troços que trobaren i l'enterraren.

Imatge 1936
 La imatge actual, que és reproducció fidel de l'antiga, fou realitzada l'any 1941 per l'escultor barceloní F.Veciana.

Ubicacions de la imatge
  
Quan es va construir l'actual església de Sant Joan en substitució de l'església romànica primitiva, l'any 1570, la imatge de la Verge de la Candela fou traslladada a l'església de Sant Miquel, que era on hi ha actualment la capella dels Dolors. L'església primitiva ocupava el lloc de l'actual presbiteri de la parròquia de Sant Joan. L'any 1583, en acabar-se la construcció del nou temple, hi fou portada altra vegada i ha va tenir diverses ubicacions, primerament fou colo·locada a l'altar de Sant Josep, on també h havia l'Assumpció.
El segle XVII, a causa de la sequedat, el Consell determina treure la imatge en processó. També es farà el mateix durant la plaga de la llagosta.
La imatge, a leshores, fou col·locada a l'altar major fins l'any 1688, data en què es troba documentació que parla de l'obligació de cremar un ciri en el seu altar, d'una manera ininterrompuda, el que foren uns any deprés els anomenats "Obres de la Mare de Déu de la Candela", el trasllat de la Verge a la capella actual tingué lloc l'any 1783, amb motiu d'haver deslliurat la ciutat d'una pesta. També en aquest temps se construí el cambril.

Font: JORDI PARIS, Kon Tiki nº 70 febrer 2011,pàg.12
Font: ISIDRE SALUDES, Santuaris Marians de l'Arquebisbat de Tarragona, pàg.58
Font: JORDI FORT I GAUDÍ pvre. Santa Maria de la Candela, pàg. 21

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada