02 de gener 2012

VALLS SONS I MÚSIQUES DE FESTA



           Disc 2 cara B

         Toc de Processó
         La Moixiganga
         Ballada de l'Àliga
        Goig a la Mare de Déu de la Candela
        So de Festa i Ball de la Candela



Destaquem:

Goigs a la Mare de Déu de la Candela

Coral Espinavessa. Director: Modest Soler
Orugué: Joël Padullés
Enregistrat a l'església romànica d'El Pla de Santa Maria

"Puig a Valls feu venturosa
I amb Vós cap mal no recela..."

Son els goigs més antics que es conveixen i sembla que foren els primers. El sacerdot Josep Oliver, Pvre., que va guanyar per oposició el benefici eclesiàstic d'organista de Valls i en va prendre prossessió el 20 de gener de 1775, va escriure la lletra i la melodia dels goigs l'any 1791.

Aquella música original ens és desconeguda, i la que actualment s'hi interpreta fou composada l'any 1929 per Mn. Antoni Tomàs i Homs, Mestre de Capella i organista a Tarragona. Era fill dels vallencs Antoni Tomàs i Peirot, fabricant, i Rosa Homs i Casulleras. Va neixer el 6 de setembre de 1877 al Vendrell, però als tres anys la família retornava a Valls, on va romandre-hi fins que el noi tingué 15 anys, traslladant-se després a Tarragona. Va morir al 1950.

Aquesta partitura que la Coral Espinavessa de Valls interpreta a 3 veusi acompanyament d'orgue, ha estat recuperada aquest any (1991) gràcies a l'arxiu de l'antiga Schola Cantorum, creada el 1939, en la que només hi cantaven homes, que l'havia intepretada cada any el dia de la Candela, cantant-ne només la primera estrofa. El text és el de 1791.

Font: Valls Sons i Músiques de Festa
Any:1991

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada