27 de gener 2012

El Ball de la Moixiganga de Valls



La Moixiganga a l'esglèsia de Sant Joan Decennals 2011

El Ball de la Moixiganga de Valls, de la Unió Anelles de la Flama, aquest any celebra els cinc anys de la represa a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan. Una representació dels misteris de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist, molt lluïda i insòlita pel fet de desenvolupar-la d’una sola tirada, i al so de Bufalodre Cobla de Ministres de Valls.

La representació de les figures o misteris, podrem veure-les a 2/4 d’11 del matí, abans de la Processó de les candeles i de l’ofici solemne en honor a la Mare de Déu de la Candela el dia de la seva festivitat, el dijous, 2 de febrer.

La darrera vegada que el Ball de la Moixiganga de Valls va representar-se a l’interior del temple abans de la represa ara fa cinc anys, va ser, segons l’obra del Cançoner Popular de Catalunya, per les Decennals del 1901. Tot i així, la referència més antiga que és té d’aquesta tradició tan arrelada a la festivitat vallenca data del 1861, i el mateix Joan Amades, en el Costumari Català, ens hi fa constar que per les Festes Decennals d’aquell any, ja va sortir-hi la Moixiganga, esmentant que la representació té un caràcter gimnàstic i que en d’altres temps acabava en una torre. Qui sap si en altres temps el Ball de Valencians, del qual deriven els Castells i la Moixiganga, havia tingut una relació que avui ignorem. Tot i així, la Moixiganga és una dansa que ens representa quadres plàstics, la majoria de sentit religiós, i que figura escenes de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist.

Altres referents històrics de l’època (Diari de la Renaixença) del 3 de febrer de 1881 i (Diari Català del 8 i 10 de febrer del mateix any), en referència al 2 de febrer, diu que el Ball de la Moixiganga feia la seva actuació dins l’església de Sant Joan al peu del presbiteri, juntament amb l’altra dansa de la ciutat, aquesta, el Ball de la Candela de Valls, ball que en les darreres Festes Decennals ha tornat a representar-se novament, després de cent anys de no representar-se a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan Baptista.

Font: El Vallenc.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada