06 de desembre 2010

La Colla Vella i les Festes Decennals

Els ponents de la conferència. Foto: Joan Cusidó
 
Dins dels actes de la festa anyal de la Colla Vella, és va realitzar la conferència, "LA COLLA VELLA I LES FESTES DECENNALS", a càrrec de Francesc Piñas i Jordi Bertran.

L'acte presentat per Anton Dilla, es va dividir en dues parts, una primera realitzada pel ponent  Francesc Piñas, que va parlar de la vinculació de la Colla Vella i la Mare de Déu de la Candela i Festes Decennals en aquestos ultims 50 anys.  L'altra ponent el Jordi Betran va parlar dels castells i la seva vinculació històrica amb les Festes Decennals de Valls.

Fets històrics:

  • 1951 - Per primera vegada es veuen a la plaça per les Festes Decennals de la Candela les dues colles vallenques.
  • 1956 - La Vella, escolleix com a patrona de l'agrupació la Mare de Déu de la Candela.
  • 1961 - En aquestes Decennals, la Colla Vella, estrena bandera, que és beneïda el mateix dia de la Candela a l'església de Sant Joan. En commemoració d'aquest esdeveniment, dins de l'arxiprestal, es va bastir un pilar de cinc en honor a la Mare de Déu. Fou la primera vegada que es feien castells en una església de Valls. 
  • 1961 - Dins dels actes de les Festes Decennals i amb motiu de l'actuació de l'Orfeó Català, el diumenge dia 05/02/1961 es torna a l'arxiprestal de Sant Joan per aixecar un nou pilar de cinc durant el qual deixarien de sonar les gralles per tal de sentir com l'Orfeó interpretava la Salve. 
  • 1961 - La Vella surt corporativament per primera vegada a la processsó votiva de la Mare de Déu de la Candela.  
  •  Porten la bandera: Manuel Jové i Vives, Frances Vivres i Suriá i Josep Domenech i Trenchs.
  • 1971 - La Vella institueix per primera vegada a la història els pilans dins de l'Ofici Solemne del dia de la Candela en les seves Festes Decennals.
Festes Decennals de 2001

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada