15 de juliol 2010

El Ball de la Candela

Valls recuperarà el ball de la Candela

S'escenificarà a l'església de Sant Joan

Els organitzadors diuen que serà espectacular per la llum i el nombre d'actors

Valls recuperarà el ball parlat de la Candela, que des de 1891 no s'havia tornat a escenificar. L'espectacle s'estrenarà durant les festes decennals del 2011 i les tres funcions programades es podran veure els dies 3, 4 i 5 de febrer a l'església de Sant Joan, on el públic gaudirà d'un esdeveniment “espectacular”, com el qualificaven els organitzadors, que garanteixen l'èxit d'un muntatge que tindrà un sistema d'il·luminació “extraordinari”. L'equip que ha treballat en la recerca de la documentació històrica del ball ha trobat a l'arxiu de la ciutat el text original que va escriure Martí Fusté Olivé, Marquet de la Dona, el 1854. “Era molt llarg, més de dues hores de durada, i l'hem retallat a dues hores”, explicava Ton Úbeda, ben conegut a la capital de l'Alt Camp per la seva vinculació al món teatral amateur. Els artífexs d'aquesta nova producció, que, segons l'alcalde de Valls, Albert Batet, “serà tot un referent de les festes”, també han modificat l'ordre“per donar al ball un ritme que no tenia”, assenyalava Ton Úbeda.
Aquesta nova producció s'ha entreteixit amb un pressupost d'uns 11.000 euros que no comptabilitza tota la infraestructura de llums, la part que donarà més espectacularitat a l'escena i la més costosa.
Un dels aspectes més singulars de la producció, però, és sens dubte l'elevat nombre d'actors i figurants necessaris per posar en escena el ball de la Candela. “Calen més de cent persones perquè volem que sigui molt espectacular”, subratllava Ton Úbeda. Els organitzadors obriran una convocatòria a partir del setembre per poder reclutar els integrants del nombrós equip que protagonitzarà l'espectacle. Formarà part de la nova producció un taller de vestuari que s'organitzarà amb motiu de les festes decennals i també un muntatge audiovisual integrat a la coreografia del ball. Els elements temàtics del text són els prodigis de la Mare de Déu de la Candela, entre els quals hi ha el guariment d'una epidèmia de pesta.


Font: www.elpati.cat / Anna Estallo 15/07/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada