07 de juliol 2010

CEIP Mare de Déu de la Candela

La nostra escola fou construïda el 1934, i per l'octubre del mateix any va començar a funcionar. Sembla ser que el nom que es proposava que portés era el de Rafael Campalans, però amb tota la problemàtica d'aquells anys, no va arribar a estar batejada.
Després d'un breu parèntesi en que va ser utilitzat com a hospital de sang, cap al final de la guerra civil, el 1940 va tornar a funcionar com a "Escuela Graduada de niños". Les nenes estaven en la seva corresponent "Graduada" a l'edifici de Sant Roc. A finals dels quaranta, es van ajuntar ambdues graduades en el mateix edifici, però encara amb la separació de sexes. En aquella època se li donà el nom de "Nuestra Señora de la Candela", en honor al Patrona de Valls. A finals dels setanta es va catalanitzar i ara es diu "Mare de Déu de la Candela". En implantar-se la Reforma Educativa dels anys 70, va passar a ser "Colegio Nacional Comarcal" i a ell acudien els alumnes de 2a. Etapa d'EGB dels pobles del voltant: Picamoixons, La Riba, Fonscaldes, Masmolets, El Pla de Santa Maria, Cabra del Camp, Figuerola, i alguns d'altres pobles com La Masó, El Milà i Nulles. Amb l'esclat demogràfic i industrial de Valls, els anys 1972 i següents, i essent encara la única escola pública de Valls, el nombre d'alumnes, aules i professors va créixer enormement. De les 12 o 13 unitats de l'any 1970 es va passar a 31 el 1975, amb gairebé 1.200 alumnes. Aleshores, i per manca d'espai, es van utilitzar aules habilitades a l'edifici de Sant Francesc, antic col·legi de la Sagrada Família, actualment part integrant del Pius Hospital.
Amb la construcció del col·legi. Baltasar Segú, quina primera fase va començar a funcionar el gener de 1976, l'entrada en la xarxa pública dels col·legis Eugeni d'Ors i Escola Enxaneta, i la construcció del col·legi Eladi Homs, i amb la nova Reforma Educativa l'entrada en funcionament de la ESO s'ha arribat a la actual situació, en que l'escola compta amb una línia d'ensenyament, amb 3 unitats de parvulari i 6 de primària.


Font: Web CEIP Mare de Déu de la Candela.

Fon..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada