15 d’abril 2010

Galeria Vallenca de ciutadans Il.lustres

La galeria de vallencs il·lustres ha passat a convertit-se en un dels apartats més tradicionals de la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls.
La creació d'aquesta galeria no coincideix, però, amb l'inici de la celebració de les festes. Va ser sota el mandat municipal del batlle de la ciutat Indaleci Castells i Oller, (Valls 1864-1930) l'any 1891, quan es va establir aquest reconeixement públic a les figures més representatives de la ciutat.

La creació de la galeria, però, cal atribuir-la a Ramon Roca i Sans, qui va fer la proposta des de la publicació "La Veu de la Comarca", tot i que la seva proposta inicial anava encaminada a la Festa Major de Sant Joan.

Des d'aleshores, cada deu anys, amb motiu de les Festes Decennals, eren incorporats a la Galeria un o dos vallencs que, per la seva tasca o trajectòria històrica, eren considerats com a il·lustres i eren incorporats, en forma de retrat pictòric, a l'esmentada galeria.

La Galeria de Vallencs Il·lustres establí el seu marc físic en el saló de sessions de l'Ajuntament de Valls, que, tot i que la proliferació de retrats ha estat paulatina i lenta, ja s'ha quedat petita per encabir-hi els vallencs reconeguts il·lustres.

La designació dels personatges que mereixien aquest reconeixement es realitzava a través d'una proposta al consistori vallenc, que un cop acceptada seguia el tràmit d'encarregar l'obra pictòrica, que, en cada cas, era realitzada pels millors pintors vallencs en cada celebració corresponent.


  • 1981
Jaume Mercadé i Queralt, pintor
Pintà el seu retrat Josep Maria Tost
Robert Gerhard i Ottenwaelder, músic
Pintà el seu retrat Galofre Surís

  • 1991
Xiquets de Valls
Pinta el seu retrat Maria Lluïsa Clols
  • 2001
Maria Güell i Puig, religiosa (primera dona de la Galeria de Ciutadans il·lustres)
Pinta el seu retrat M Teresa Sanromà
Cèsar Martinell i Brunet, arquitecte
Pinta el seu retrat Pere Queralt
Manuel Gonzàlez i Alba, polític
Pintà el seu retrat Agnès Padró
  • 2011
Pere Català i Pic, (Valls 1889 - Barcelona 1971), fotògraf 
Francesc Català i Roca (Valls 1922 - Barcelona 1998), fotògraf
Pere Català i Roca (Valls 1923 - Barcelona 2009, fotògraf
Pinta el seu retrat: Enric Adserà, grabador

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada