16 de març 2010

65 - 2011 Camí a les decennals

Tot just un any, i uns dies perquè les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela ens hagin passat. Doncs bé, tanmateix, encara, només ens falten 326 dies, pel tret de sortida, i sembla com si ens les haguéssim de trobar en girar la cantonada.
Dilluns al vespre, al pati de Sant Roc, va presentar-se el que serà el logotip de les properes festes decennals, que ha estat dissenyat per l’empresa -TGD comunicación-. Tot i el mal temps que va acompanyar durant tota la tarda a Valls, la presentació va gaudir d’un nombre força reduït de vallencs i forans, però malgrat això, els presents, tot i semblar un acte íntim, durant la presentació, el Sr. Josep M. Rovira, va aconseguir que l’acte agafés la dimensió que és mereixia com a tal. Va saber explicar el contingut molt clarament i entenedor d’un gran esdeveniment com són i seran les Festes Decennals Candela 2011.
En les imatges que van acompanyar l’explicació del logotip de les decennals, per cert molt ben assolit, vam poder comprovar que Valls és una bona prova de dosi assimilada a la cultura, ja siguin parateatrals o de caire més o menys tradicional i popular. En tots els aspectes desenvolupats en el treball -imatges- s’hi extreu com a component indefugible la competència col·lectiva de la festa enfront de l’individualisme d’altres expressions lúdiques que poden existir. La capacitat d’aglutinament i d’integració de les diferents associacions, fa que Valls esdevingui realment un bé viu, sobre el qual, com a un mirall, els vallencs es contemplen per verificar que altra cop les decennals tornen a ser un referent. Aquestes són un moment excel.lent per reviure l’essència d’una ciutat que des de sempre ha fet un gran esforç per recuperar el requisits essencials i indispensables que defineixen el seu propi encant.
L’elaboració d’aquesta presentació de la mà de -TGD comunicació-, ens ha de permetre recapacitar per uns instants, i tanmateix entendre i sentir que Valls en el context de les festes decennals, tot i que la participació en la mateixa és la que em farà arribar a la seva assimilació total, que estem treballant tots plegats per una ciutat amb futur.
Tal i com deia anteriorment, tot i faltar forces dies, hi ha un bon grapat de vallencs i vallenques, que des de fa molts mesos treballen desinteressadament en benefici del poble. Qui més, qui menys, i com l’atzar ha volgut que siguin els anys acabats en 1 els que indiquin la marca del temps, què és el que provoca i converteix en veritable mostra de participació i passió per Valls. Segurament i per descomptat tot i les previsions falten encara moltes coses per concretar, per retocar, per polir, però d’acord amb el programa més o menys establert, tot just aquest es comença a dibuixar amb el primer acte envers les decennals del proper any 2011, que ha estat la presentació del logotip.
Cal dir que des d’ara, l’ambient per les festes decennals de la Candela, s’anirà escalfant dia rere dia, la força de la tradició vallenca per aquestes, mostrarà una vegada més, la seva contundència i l’entusiasme que com a tal es mereixen, de manera que tots plegats, com en la construcció d’un castell de grans dimensions, anem posant cada peça en el lloc adequat perquè la festa sigui una fita de la qual tots plegats en puguem gaudir satisfactoriament, i com no recordar-la en relats com les del 61 va ser l’any que ens vam conèixer i …; les del 71, les varem disfrutar, érem joves; el 81, allò ja va ser una altra història, les trobades; el 91, quin esclat de joia, se’ns va …; el 2001, va ser quan … un altre segle.
Les Decennals són una festa de tots, i cadascun de nosaltres mateixos posem en ella el nostre granet de sorra perquè cada decenni sigui més reeixit. Evidentment, sabem que l’esperit de les festes no és imposat, surt de dins, brolla des de l’interior de una gran majoria de vallencs i vallenques que a la fi acaben encomanant el sentit de les festes a la resta de conciutadans.
Les Decennals, la cara oculta de Valls, és un fenomen social difícil de trobar en cap altre indret, i que a Valls brilla cada deu anys. La seva naturalesa i la seva evolució ha estat i és ben peculiar, sobren explicacions per definir-la, però aquest fet a Valls no és dóna en cap més circumstància, sinó per les festes Decennals de la Candela, i perquè tal com faig esment, surt de dins. És una vivència que es transmet de pares a fills i ha sigut així en cada decenni, i continua en la mateixa línia perquè ara, endinsats en el segle XXI, les pròximes seran, són, diferents. Diferents perquè molts vallencs i vallenques les gaudiran per primera vegada. Diferents perquè molts altres ja no les podran gaudir. Diferents perquè tot i no perdre la simplicitat, la seva força, i també la història, d’acord amb els canvis actuals del dia a dia fan que puguem veure aquestes, diferents envers dècades passades. Considero que el temps que ens està tocant viure, avança molt ràpid, però hem de ser capaços de mantenir en un bon nivell les tradicions, no podem permetre que les Festes de la Mare de Déu de la Candela perdin la seva raó de ser o la seva -màgia- que les envolta. Cal mantenir l’esperit que les va inspirar, i saber que són essencialment un vot del poble.
Seria una llàstima que el qui viu a Valls, no sàpiga identificar la festa en el seu context, cal doncs, a veure si som capaços de transmetre-ho perquè és una responsabilitat de tots els vallencs i vallenques saber-la expressar i posar-la al servei de la gent que no és de Valls i que no fa cap esforç per ser-ne. Considero que en aquestes circumstàncies hem d’augmentar l’autoestima cap a la nostra ciutat, i això ens ha de permetre carregar les piles per sentir-nos més solidaris cap al nostre entorn i més participatius.
Si com he sentit de boca de més d’un conciutadà, que els ciutadans de Valls, inclinats sovint a l’autocrítica, ens convertim, amb motiu de les festes Decennals, i ens posem a prova cada deu anys per demostrar-nos a nosaltres mateixos que som capaços de superar el nostre present i de guanyar també el futur, caldrà doncs felicitar-nos en les properes festes que ha estat un honor comprovar que gairebé tots els vallencs i vallenques d’aquí, de fora i d’allà on sigui, han recuperat aquell esperit de participació, implicació i compromís amb la seva ciutat.
En aquest sentit, em sentiria molt orgullós de pertànyer a aquesta ciutat i alhora d’haver participat en l’organització d’unes grans celebracions de les quals tots n’hem fet possible el seu èxit.
Font: Article publicat al Vallenc 11/03/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada