25 de gener 2010

37 - La capella del Cambril de la Mare de Déu de la Candela

Les aportació de particulars i de les diverses administracions, com és el cas de la Diputació de Tarragona, han contribuït a retornar l’esplendor a l’església arxiprestal de Sant Joan Baptista de Valls, el principal temple de la ciutat.
El proppassat divendres al vespre es va inaugurar la reformada capella de la Mare de Déu de la Candela, una de les més emblemàtiques d’aquesta església.
A l’acte van participar el president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat del diputat responsable de Cultura de la Diputació, Albert Vallvé; l’alcalde de Valls, Albert Batet, i altres representants del món local vallenc; la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Carme Mansilla, i el rector de la parròquia i president de la Comissió Ciutadana pro-restauració de l’església de Sant Joan, Mn. Josep Bofarull.
Tots ells han destacat la importància d’aquesta actuació a la nombrosa ciutadania que ha volgut presenciar el nou i flamant aspecte que presenta la capella i el seu cambril.
Josep Poblet va mostrar la satisfacció de la Diputació per haver contribuït a restaurar aquest important bé cultural, espiritual i identitari de la ciutat de Valls i va afegir que la capella i tota l’església ja són a punt celebrar les properes Festes Decennals de Valls i l’Any Jubilar.
El president de la Diputació va destacar, així mateix, l’empenta de la comissió i de la ciutadania que han aportat recursos per a la rehabilitació de l’església de Sant Joan.
De la seva banda, l’alcalde de Valls, Albert Batet, va ressaltar el fort vincle de la Candela amb la ciutadania de Valls. Durant l’acte s’ha posat de manifest la cabdal contribució de Mn. Francesc Esteso i Mn. Josep Bofarull en la restauració del temple.
Les tasques de millora han consistit en la restauració dels quadres, la neteja de les corones, la llàntia i la imatge de la verge de la Candela i la rehabilitació de la capella en general. El projecte de restauració forma part de les reformes que es duen a terme a l’església de Sant Joan des de fa deu anys, amb la participació de la Diputació, que des de 2005 ha aportat 60.000 euros per a la restauració de capelles del temple. També hi participen econòmicament l’Ajuntament, la Generalitat i nombrosos particulars que hi han aportat desinteressadament els seus donatius per tal que el temple vallenc llueixi en la seva totalitat.
Fins a la data, s’han restaurat la teulada, els contraforts, els vitralls, el retaule i les capelles, entre altres actuacions, com ara la millora de la il·luminació. El resum de totes aquestes obres s’ha presentat durant l’acte de divendres passat, mitjançant un audiovisual i les explicacions dels responsables de les millores.
Al llarg dels darrers quatre-cents anys s’han fet moltes millores a les capelles on s’ha venerat la imatge. L’any 1722 hi ha l’encàrrec a Lluís Bonifaci Sastre de realitzar-hi un retaule, encara a la capella de sant Josep, gràcies a la deixa testamentària de Magí Roig, candeler de cera. Un retaule que acabarà realitzant Marià Montanyà. Posteriorment, l’any 1783, com agraïment d’haver deslliurar la ciutat d’una pesta, es construeix l’actual cambril.
L’any 1791 es van fundar les Festes Decennals dedicades a la Mare de Déu de la Candela. Des d’aquell moment l’àmplia majoria de les reformes que s’han fet a la capella i al cambril han coincidit amb aquesta efemèride. L’any 1801 es fan unes primeres millores al cambril per odre del rector Cessat, i l’any 1841 s’inaugurà un nou altar, obra de Jaume Comerma, que va perviure fins l’any 1936.
L’any 1891 la capella es va enriquir amb els dos quadres de grans dimensions pintats per Francesc Galofré Oller, els marcs dels quals foren pagats pels vallencs de Barcelona. I per les festes de 1901 es restaura i renova el cambril.
Fora de les festes decennals, l’any 1856 també es feren obres de millora en acció de gràcies per haver deslliurats la ciutat del còlera.
Després de la guerra civil es va haver de remuntar la capella i el cambril amb tors els elements que es van conservar. L’any 1951 es va inaugurar l’actual capella, obra de l’arquitecte Josep M. Vives Castellet.

Publicat a: El Vallenc 25/01/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada