19 de gener 2010

13 - La mesa coordinadora de festes

Les Decennals de la Candela del 2011 de Valls ja tenen la seqüència ritual bàsica del programa.

La mesa de coordinació de les festes es va reunir per segona vegada dilluns
Les Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, unes festes que marquen cronològicament la vida dels vallencs, ja tenen per al 2011 un primer perfil dibuixat. La mesa de coordinació de tot l'engranatge festiu es va reunir dilluns, a l'ajuntament de la capital de l'Alt Camp, per iniciar el treball de redefinició dels espais on es podran dur a terme actes, i també va perfilar una seqüència ritual bàsica de les actuacions més singulars, que són el primer esborrany de les comissions.
Tal com ja s'havia anunciat, les festes decennals de la Candela se celebraran del 28 de gener al 6 de febrer del 2011.
A poc a poc, però, es coneixen més detalls d'aquest esdeveniment que una altra vegada tindrà ball de gala. Aquesta cita de luxe, que els ciutadans vallencs vinculen fortament a la magnificència i al glamur, es durà a terme com és tradicional el dia 1 de febrer, però no se n'ha concretat l'espai.
El divendres dia 28 de gener s'ha reservat per a la tronada inaugural i el pregó es faria durant el matí. «Als vespres s'iniciarien les lluminàries i se celebraria l'espectacle inaugural», va avançar, ahir, l'alcalde de Valls, Albert Batet. El 29 de gener es programaran les mostres folklòriques i també es començarà el trasllat de la marededéu des del cambril fins a l'altar major de Sant Joan, moment en què començaria la novena dedicada a la Mare de Déu de la Candela, a qui el poble de Valls va prometre una festa cada deu anys en plena epidèmia de la pesta al segle XVIII. En la programació també té data la trobada de colles castelleres, fixada per al dia 30 de gener, i la benedicció de les Candeles i la celebració de l'ofici, previst per al 2 de febrer, en què també es durà a terme l'actuació castellera i la processó votiva a la tarda vespre de la mateixa jornada. El diumenge, dia 6 de febrer, es retornarà al cambril la imatge de la Mare de Déu i tindrà lloc la cloenda de les festes. De moment, l'única entitat que ha confirmat la programació d'un espectacle per les decennals són els Amics de la Música de Valls, que ja han posat fil a l'agulla a l'estrena mundial del ballet Ariel, de Robert Gerhard (Valls, 1896-Cambridge, 1970). El muntatge serà interpretat per l'orquestra Camerata XXI i tres-cents escolars de Valls.

ELS ACTES BÀSICS


Any 2011

28 de gener
Tronada inaugural
Pregó
Obertura de lluminàries
Espectacle inaugural

29 de gener
Mostres folklòriques
Trasllat de la marededéu des del cambril a l'altar major de Sant Joan
Novena

30 de gener
Trobada de colles castelleres

2 de febrer
Benedicció de les Candeles
Celebració d'ofici
Actuació castellera
Processó votiva

6 de febrer
Retorn al cambril de la marededéu
Espectacle de cloenda de les festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

Font: El Punt/ Anna Estallo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada