22 de gener 2010

22 - Inauguració Capella i Cambril de la Candela

La Comissió Ciutadana per la Restauració de Sant Joan de Valls convida a tothom a que vulgui, divendres, dia 22 de gener, a dos quarts de vuit del vespre, a la inauguració de la restauració realitzada a la capella i el cambril de la Mare de Déu de la Candela. L’acte comptarà amb el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i del l’exrector de Sant Joan, Mn. Esteso, qui fa deu anys va encetar les obres de restauració de Sant Joan.La capella i cambril de la Mare de Déu de la Candela necessitava una intervenció global de conservació i restauració per donar-los la dignitat que es mereixen, de cara a les pròximes festes Decennals de l’any 2011.La capella tenia una capa de brutícia que afectà bona part de la superfície de la paret, a més de diverses esquerdes i fissures que calia arranjar. També hi havia taques causades per filtracions d’aigua a les parts altes de les columnes.Així mateix, el cambril també es veia afectat per la pols d’anys que s’ha impregnat a les parets, a més d’esquerdes i llacunes a la pintura que decora l’espai i algunes taques per filtracions d’aigua a la cúpula.D’altra banda, l’estat de les pintures sobre tela existents a la capella i al cambril, era força dolent, i calia una restauració.D’altra banda, un capítol a part han estat la restauració de les pintures existents en la capella (tres obres) i cambril ( vuit pintures en total).En aquest sentit, la setmana passat es va presentar els tres quadres pintats a l’oli del cambril de la Mare de Déu de la Candela. Durant la presentació, Jordi París, portaveu de la Comissió Ciutadana per la restauració, va assegurar que l’acte era un doble agraïment, un per a l’Obra Social de Caixa Tarragona que ha sufragat la restauració i també a la molta gent, molts d’ells presents a la presentació, que van votar al projecte “Tu Ajudes”. Per la seva part, Pau Arroyo, conservador-restaurador de béns culturals i que porta uns anys treballant a l’església arxiprestal de Sant Joan, va explicar breument la restauració dels quadres. Abans de la restauració, les obres tenien una capa molt gruixuda d’un vernís, absolutament engroguit que modifica la coloració de totes elles. També presentaven petits forats i nombroses pèrdues de la capa pictòrica. Les pintures s’han netejat amb productes químics, sutura d’estrips i aplicació de pedaços, estucat de les llacunes amb cola de conill i blanc d’Espanya, reintegració amb vernís de retoc i de protecció.
Instal·lació elèctricaUn altre tema important que s’ha resolt ha estat refer tota la instal·lació elèctrica, ja que l’existent tenia més de cinquanta anys, amb cables de roba trenats, amb el risc d’incendi que això suposava.La despesa de les obres que s’inauguraran aquest vespre superarà els 130.000 euros d’inversió. Fins ara, la Comissió Ciutadana per la Restauració de Sant Joan de Valls porten recollits o compromesos més de 90.000€, gràcies a les aportacions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i a l’Ajuntament de Valls, i especialment a la generositat de més de 340 socis col·laboradors.
Ampliar la campanyaTot i així la Comissió Ciutadana per la Restauració de Sant Joan de Valls té la intenció d’ampliar el número de col·laboradors per poder garantir la restauració integral dels dos espais, capella i cambril. Cal fer un esforç entre tots per recollir els 30.000€ que encara els manquen. És per aquest motiu que fa una crida a totes les persones i entitats que s’estimen el patrimoni de la ciutat i a la Mare de Déu de la Candela perquè se sumin a aquesta obra col·lectiva. Recordem que tothom que vulgui participar-hi només cal que ompli la butlleta que s’ha realitzat que es troba a l’església de Sant Joan. Concretament es demana una aportació de 50€ anuals durant tres anys o 150€ en un pagament únic.Per rebre més informació de les obres i la campanya la comissió posa a disposició el telèfon 629967023 o la web de la parròquia (sjoan.valls.arquebisbattarragona.cat).La restauració de la capella i cambril ha anat a càrrec de l’empresa Lesena, dirigida pel restaurador Pau Arroyo, que ha comptat amb la participació de Noemí Jiménez, Marta Pascual, Núria Mata, Cristina Macho, Agit Serrano, Laura Oliva i Teresa Trilla.També hi han participat les empreses Escoda Empresa Instal·ladora, Parkets i Pintures Plana Batle, Construccions Jordi Vallverdú, TdArt, Jaume Mercadé joier, Joan M. Ferré serrallers, Gasque fusteria i ThyssenKrupp Xervon.
HistòriaAl llarg dels darrers quatre-cents anys s’han fet moltes millores a les capelles on s’ha venerat la imatge. L’any 1722 hi ha l’encàrrec a Lluís Bonifaci Sastre de realitzar-hi un retaule, encara a la capella de sant Josep, gràcies a la deixa testamentària de Magí Roig, candeler de cera. Un retaule que acabarà realitzant Marià Montanyà. Posteriorment, l’any 1783, com agraïment d’haver deslliurar la ciutat d’una pesta, es construeix l’actual cambril.L’any 1791 es van fundar les Festes Decennals dedicades a la Mare de Déu de la Candela. Des d’aquell moment l’àmplia majoria de les reformes que s’han fet a la capella i al cambril han coincidit amb aquesta efemèride. L’any 1801 es fan unes primeres millores al cambril per odre del rector Cessat, i l’any 1841 s’inaugurà un nou altar, obra de Jaume Comerma, que va perviure fins l’any 1936.L’any 1891 la capella es va enriquir amb els dos quadres de grans dimensions pintats per Francesc Galofré Oller, els marcs dels quals foren pagats pels vallencs de Barcelona. I per les festes de 1901 es restaura i renova el cambril.Fora de les festes decennals, l’any 1856 també es feren obres de millora en acció de gràcies per haver deslliurats la ciutat del còlera.Després de la guerra civil es va haver de remuntar la capella i el cambril amb tors els elements que es van conservar. L’any 1951 es va inaugurar l’actual capella, obra de l’arquitecte Josep M. Vives Castellet.

Font: el Vallenc
20/01/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada